Twitter facebook linkedin kl
goed-in-beeld
Karin Breen-Posthuma
M: 06 - 21570717
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat is beelddenken?

hersenhelftenIedereen denkt in meer of mindere mate in beelden. Tot ons vierde jaar denken we allemaal in beelden, daarna gaan we – langzaam of juist snel, niemand weet het precies – over tot taaldenken. Beelddenkers denken in plaatjes. Het is een uiterst snelle manier van denken in beelden en handelingen – ongeveer 32 beelden per seconde – waar geen woorden aan te pas komen. Deze wijze van denken heeft als voordeel dat de beelddenker complexe situaties in één keer kan overzien. Een nadeel is dat de beelddenker zijn gedachten niet snel in taal of getallen kan omzetten. Daardoor zijn ze soms moeilijk te volgen. Dit taalvrije denken kan tot leermoeilijkheden leiden, omdat ons onderwijssysteem gebaseerd is op taaldenken: het gebruiken van woorden en abstracte begrippen bij het denken. Leerlingen lopen daardoor soms vast in het onderwijs.

Beelddenken en hooggevoeligheid gaan hand in hand

Niet alleen kan beelddenken problemen opleveren in het onderwijssysteem of dagelijkse leven. Ook hooggevoeligheid kan daarbij een flinke belemmering zijn. Beelddenken en hooggevoeligheid gaan zelfs vaak hand in hand. Hooggevoeligheid maakt het lastig om je af te sluiten voor onrust in de klas of op het werk.

Kwaliteiten hooggevoelige beelddenkers ontwikkelen

(Hooggevoelige) beelddenkers hebben grote kwaliteiten. Uit onderzoek is gebleken dat de beelddenker een snelle denker is en snel creatieve oplossingen kan vinden. Bovendien zijn zij vaak goed in organiseren en de leiding nemen. Tegelijkertijd komen zij soms chaotisch over en lijken zij snel afgeleid en ongeconcentreerd. Hierdoor kost het moeite om te veel instructies tegelijk op te volgen. Daarnaast ondersteunen zij hun woorden regelmatig met gebaren.

Beelddenken als talent ontwikkelenmindmap

Beelddenkers weten vaak niet goed hoe zij hun talent kunnen inzetten. Visualisatietechnieken of de kernvisiemethode kunnen hen daar uitstekend bij helpen. Via individuele coaching, workshops of trainingen. In slechts 3 tot 5 afspraken zijn deze technieken aan te leren. Heb je dat onder de knie, dan geeft dat inzicht en structuur in het eigen kunnen. Maakt het leren bijvoorbeeld eenvoudiger. En dat leidt tot meer zelfvertrouwen.

Meer informatie

Onder coaching vindt u nog meer informatie over beelddenken. Wilt u uw talent als beelddenker ontwikkelen, neem dan vrijblijvend contact met mij op via 06 - 21570717. Ik help u graag verder.